Młoda kobieta obok ekspresu do kawy w biurze

Co o nas mówią?

osoby, które karierę zawodową ropoczynały w Lorenz
Magdalena Reczuch

Małgorzata

absolwentka praktyk letnich w Zakładzie Produkcyjnym w Stanowicach, obecnie pracownik Działu Produkcji 

Mam na imię Małgorzata, jestem absolwentką studiów inżynierskich Wydziału Zarządzania i Inżynierii Produkcji Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Obecnie kontynuuję studia II stopnia na tym samym wydziale. Praktykę w Zakładzie Produkcyjnym Lorenz odbywałam we wrześniu 2015 roku. Moje zadania były związane z badaniami fizykochemicznymi w obszarze przyprawiania na linii Sticks.

Co skłoniło Cię do aplikowania na praktyki w Lorenz?

Chęć zdobycia nowych umiejętności, doświadczenia i poszerzenia swojej wiedzy. Profil produkcji zakładu był bezpośrednio związany z moją specjalizacją studiów – inżynierią produktów żywnościowych. Praktyka była dla mnie znakomitą okazją do zapoznania się
z funkcjonowaniem fabryki produkującej jedną z najpopularniejszych marek w Polsce.

Z którymi obszarami firmy miałaś już okazję zapoznać się jako praktykantka?

Moje praktyki odbywałam w Dziale Produkcji. Dzięki projektom, w których brałam czynny udział, miałam możliwość współpracy z obszarem Utrzymania Ruchu, Laboratorium oraz Działem Jakości.

W jakich projektach brałaś udział? Jakie były Twoje najważniejsze zadania?

Brałam udział w bardzo ważnym projekcie dotyczącym optymalizacji przyprawiania produktów na dwóch liniach produkcyjnych – linii Chips oraz linii Sticks. Moim zadaniem było wykonywanie badań dotyczących pomiarów zawartości soli w produkcie oraz analiza uzyskanych danych. Drugim ważnym projektem było usprawnienie procesu pakowania produktu gotowego do paczek, podczas którego dokonywane były różne analizy, pomiary i testy. Przygotowałam również dodatkowo instrukcje stanowiskowe, które miały pomóc operatorom w ich pracy po wprowadzonych zmianach.

Czego nauczyłaś się podczas praktyk w Lorenz? Co zrobiło na Tobie największe wrażenie?

Miałam możliwość wykorzystania w praktyce wiedzy teoretycznej zdobytej na uczelni. Jedną z głównych cech, jakie w sobie rozwinęłam, to odpowiedzialność oraz dokładność za wykonywaną przez siebie pracę. Praktyki odbywały się w sposób pozwalający mi na poznanie funkcjonowania zakładu, a także poszczególnych działów produkcyjnych. Największe wrażenie zrobiło na mnie bardzo przyjazne podejście do praktykanta jako osoby niedoświadczonej. Przez cały czas miałam poczucie, że w razie problemu nie zostanę z nim sama. W każdym momencie mogłam liczyć na wsparcie ze strony opiekuna.

Co powiedziałabyś znajomym o praktykach w Lorenz?

Wspominam ten okres jako bardzo miłe doświadczenie i dlatego też szczerze polecam je swoim znajomym. Część z nich już zadeklarowała chęć udziału w kolejnej edycji letnich praktyk studenckich. Jest to doskonała oferta dla osób takich jak ja – młodych, chcących rozpocząć karierę zawodową jeszcze podczas trwania studiów.

Jak wygląda Twoja dotychczasowa kariera w Lorenz?

We wrześniu 2015 rozpoczęłam w Lorenz praktykę, która dała początek współpracy z firmą trwającej aż do dziś. Obecnie jestem pracownikiem Działu Produkcji. Biorę udział w kilku nowych, ważnych dla fabryki projektach związanych z usprawnieniem działań na liniach produkcyjnych Chips oraz Sticks. Współpracowałam z Działem Jakości w zakresie aktualizacji formularzy dotyczących nowej wersji List kontroli szkła i twardego plastiku, która jest objęta wymogami systemu HACCP. Kontynuuję również rozpoczęte podczas praktyk zawodowych zadania dotyczące optymalizacji ustawień dozowania przyprawy.

Komu poleciłabyś program praktyk w Lorenz?

Praktyki w firmie Lorenz poleciłabym wszystkim osobom, które interesuje zdobycie nowych umiejętności w dobrze zorganizowanym zakładzie i którym zależy na poszerzeniu wiedzy z zakresu zarządzania oraz inżynierii produkcji. Firma daje olbrzymie możliwości rozwoju w wielu obszarach, m.in. zarządzania jakością, automatyzacji i optymalizacji procesów produkcyjnych, badań jakościowych oraz logistyki.